A gyógyító theta agyhullám

Ha a theta agyhullám sajátosságait szeretnénk mélyebben megismerni, mindenekelőtt az agyhullámok életünkre gyakorolt hatását és szerepét érdemes pontosabban értenünk. Az agykérgi neuronok aktivitása elektromos feszültség ingadozásokat eredményez az idegrendszerben, amelyet az EEG (elektroenkefalográfia) mintázatokban figyelhetünk meg. Ezek az úgynevezett agyhullámok, amelyek több millió idegsejt egyidejű tevékenységének összegződéséből származnak, és meghatározott frekvenciával rendelkeznek, amit Herzben mérünk és az egy másodperc alatt futó hullámciklusok számával tudunk beazonosítani. Ez alapján négy különböző agyhullámot különböztetünk meg – alpha, beta, theta, delta – ami nemrégiben, a mérőműszerek finomításának köszönhetően a gamma hullám felfedezésével is kiegészült.

Beta állapotban (13-40 Hz) éberek vagyunk, agytevékenységünkre a béta agyhullámok jellemzőek, ilyenkor aktív, cselekvő állapotban vagyunk, gondolkodunk, analizálunk, és a problémamegoldó stratégiák kivitelezésére összpontosítunk.

 

Alpha állapotban ( 7-13 Hz) a relaxáció és a meditáció bevezető szakaszára jellemző állapotban vagyunk. A kreativitás és a tanulási képességek fokozódnak, a megnyílik a tudatalatti átprogramozásának első lehetséges kapuja.

 

Thetában ( 4-7 Hz) elérjük a mélymeditáció állapotát, alvás és  ébrenlét határán lebegünk, ilyenkor jellemző az álomfázis (REM), és ezt az állapotot tapasztaljuk mélyhipnózisban is. Ez a tudattalanhoz való hozzáférés kapuja, amikor a szervezet öngyógyító folyamatai felerősödnek, a sámán hagyományból is ismert meditatív transz állapotára is a theta aktivitás jelemző. A tanulási képességek, a kreatív inspirációk fokozódnak és a tudatalatti átprogramozása hatékonyan elérhető.

 

Delta (4 Hz alatt) Az álomtalan alvás állapota, a testtudat elvesztése.

Gamma (40 Hz fölött) agyhullámok által fenntartott állapotban az érzékelés és a tudatosság kifinomult szintjeit tapasztalhatjuk meg. Vészhelyzetben, amikor gondolkodás nélküli cselekvésre, azonnali reakcióra van szükségünk, ebbe a tudatállapotba kerülünk. Ilyenkor az agytevékenység a theta és gamma hullámok között cikázik, és megtörténik, hogy a 4-es ciklusról azonnal 5000-es ciklusra vált. Vianna szerint ebben az állapotba vagyunk az azonnal gyógyulás elérésekor is.

Konfliktus Klinika © 2013-2020 All Rights Reserved